Régészeti feltárás, réselés és földkitermelés zajlik nyáron a Bem téri építkezésen

A  következő két évben újjászületik az évtizedekig pusztuló, üresen álló egykori Radetzky-laktanya, mégpedig szállodaként, illetve irodaházként. A Bem téri építkezésen jelenleg továbbra is a régészeti munkák folynak, hamarosan befejeződik a réselési fázis és megkezdődik a földkitermelés. Várhatóan októbertől indul a különleges komplexum építése.

Bel-Buda szívében egy olyan különleges, hotel-irodaház szinergiára alapuló épület születik, amely új színnel bővíti a hazai ingatlanpalettát. A Bem téri létesítmény megőrzi az egykori Radetzky-laktanya homlokzatát, a 21. századi kihívásoknak maximálisan megfelelve.

A létesítmény Bem téri oldalán szálloda, más részeiben pedig irodaház működik majd 2023-tól, valamint a főváros tervezett projektje keretében megújul maga a Bem tér is, hogy újra méltó és fontos közösségi terévé válhasson az itt élőknek és a Budapestre látogatóknak.

Ókori pénzhamisító műhely, középkori piactér

Az építkezésen nyáron sem áll meg az élet. Továbbra is dolgoznak a területen a régészek, miközben a réselési munkák hamarosan befejeződnek és megkezdődik a földkitermelés. A projekt a tervezett ütemben, megfelelően halad. A jelenleg zajló munkafázisok befejeztével, októbertől pedig megkezdődik az új komplexum építése, amely várhatóan 20-22 hónapot vesz igénybe” – mutatja be a Bem téri beruházás jelenlegi fázisát Biró Miklós ingatlanfejlesztési projektmenedzser.

A területen április óta dolgozik a Budapesti Történeti Múzeum Ásatási Projektiroda vezette régészcsapat. A Bem tér környékén korábban már találtak bronzkori temetőt, római kori út maradványait, Árpád-kori és a török hódoltság idejében keletkezett értékeket is.

A jelenlegi feltárásnak köszönhetően is értékes leletek kerültek elő. A 7224 négyzetméter területű telken több régészeti korszak igen izgalmas emlékei is fellelhetők: országos vásárok helyeként használt középkori piactér, alatta a régészeti kutatók által majd egy évszázada keresett és végre megtalált első századi római castrum erődítése, valamint egy pénzhamisító műhely leletei.

A régészeti feltárás is a tervek szerint októberig tart majd. 

Réselés, földkiemelés

A homlokzat köré épített 110 tonnás acélszerkezet védelmének köszönhetően zavartalanul folyik a leendő épület réselése is. Szép szakmai feladat, hogy mivel a réselőgépet fizikailag akadályoznák az elkészült ferde acéltámaszok, ezért egyet-egyet ideiglenesen ki kell venni az adott szakaszon végzett munka során. Természetesen a szerkezetet úgy tervezték, hogy ilyenkor a többi támasz is elbírja a várható terheket.

A réselés után kezdődik meg a földkitermelés a területen. Ahogy a munkaszint egyre mélyebbre ér, további oldalirányú merevítés elhelyezése szükséges a talajszint alá elhelyezett acélpillérekhez.

Az új épület építése során az ideiglenes acélszerkezet egészen addig marad bent, amíg műemlék homlokzat hozzá nem kapcsolható az az új monolit vasbeton szerkezethez. Ezután belülről, kézi munkával kerül elbontásra.

Forrás: bemcenter.hu